2022-05-21 21:40:33
Ти си овде: Почетна » Вести » ИНФОРМАТИЗАЦИЈА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ ЈАГОДИНА

ИНФОРМАТИЗАЦИЈА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ ЈАГОДИНА

У оквиру пројеката Министарства здравља и Светске банке, за информатизацију шабачке болнице и дома здравља издвојено је око 170.000 евра. Општој болници Јагодина испоручена је рачунарска опрема најновије генерације: 6 сервера, 105 персоналних рачунара, 51 штампач, бар код скенерима, читачима картица, локалном информатичком мрежом, болничким и лабораторијским софтвером, у вредности од око 140.855 евра. Кроз реализацију пројекта Развој здравства Србије – додатно финансирање обезбеђена је и обука здравствених професионалаца за коришћење имплементираног болничког софтвера који, поред националног, поседује и европски Eurorec сертификат што гарантује испуњавање свих захтева неопходних за савремено пословање здравствене установе.

doktorka

За Дом здравља Јагодина, кроз реализацију пројекта Министарства здравља и Светске банке „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ – DILS обезбеђена су средства за хардвер (10 персоналних рачунара, 5 штампача), имплементацију локалне информатичке мреже (LAN i WAN) и унапређење постојећег софтвера у вредности од 26.660 евра. Поводом подршке развоја и унапређења информационог система ОБ и ДЗ Јагодина данас је у просторијама јагодинске болнице одржана конференција за новинаре на којој су говорили проф. др Петар Булат, помоћник министра, Министарство здравља РС, др Дарко Милетић, директор ОБ Јагодина, Милош Лукић, директор Дома здравља Јагодина и Нада Теодосијевић, координатор за развој информационо комуникационих технологија пројекaта РЗС – ДФ и DILS.За набавку рачунарске опреме за 20 болница у Србији, кроз реализацију пројекта „РЗС – ДФ“ издвојено је око 2 милионa евра. За све ове установе обезбеђено је 100 сервера, 2.500 персоналних рачунара, 1.224 штампача, 360 читача картица, 190 бар код читача. Рачунарска опрема испоручена је Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, Клиничко болничком центру „Др Драгиша Мишовић- Дедиње“, Клиници за хирургију Клиничког центра Крагујевац, Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, Општим болницама у Врбасу, Сремској Митровици, Зрењанину, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Јагодини, Зајечару, Смедеревској Паланци, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Алексинцу, Краљеву, Лесковцу, Сурдулици и Врању.

Као део активности пројекта DILS, кроз реализацију компоненте за информатизацију издвојено је 1,2 милиона евра за софтвер као и 5,1 милиона евра за харвдер за свих 158 домова здравља у Србији, Заводе за здравствену заштиту студената у Београду, Новом Саду и Нишу и за Градски завод за геронтологију у Београду. Домовима здравља додељена су финансијска средства за независно спровођење набавке сертификованог софтвера. Увођење сертификованог софтвера омогућиће примену електронских здравствених картона у свим домовима здравља.
Активности Mинистарства здравља које се спроводе на информатизацији система здравствене заштите Србије у складу су са стратешким опредељењем дефинисаним у документу е-Здравље2015 (Програм рада, развоја и организације интегрисаног информационог здравственог система).
Значајну корист од информатизације имаће пацијенти, јер ће се сви подаци о његовом здравственом стању налазити на једном месту. Здравственим радницима (лекарима и сестрама) биће омогућено да лако приступе подацима који су од значаја за процес лечења, а истовремено се сигурности и безбедности података, као и заштити приватности пацијената посвећује велика пажња. Интегрисани информациони систем здравства се развија у складу са захтевима стандарда ISO 27001.

Оставите одговор

Ваша мејл адреса неће бити објављена.Захтевана поља су означена *

*

Врати се на врх
Tvoj portal