Одељење трансфузиологије


    Трансфузија крви је процес преношења крви или крвних продуката из крвног састава једне особе у крвни састав друге особе. Трансфузија крви може спасити живот у неким ситуацијама, попут великог губитка крви, или се може користити ради надокнађивања изгубљене крви током хируршке операције.

Одељење трансфузиологије Опште болнице у Јагодини има деветоро запослених техничара са 5. степеном стручне спреме, и двоје лекара специјалиста трансфузиологије.

Радни циљеви одељења трансфузиологије су тријажа и узимање крви од добровољних даваоца у самој служби или на терену, лабораторијска обрада крви давалаца и пацијената (амбулантних и стационарних). Одељење поседује aпаратуру задње генерације и опремљена је квалитетним фрижидерима за складиштење и чување крви и крвних деривата.

Одељење трансфузиологије Опште болнице у Јагодини има одличну сарадњу са активистима удружења давалаца крви и Црвеним крстом у Јагодини, тако да се на годишњем нивоу одрже многобројне акције давања крви у којима је сам одазив давалаца велики.

Check Also

3. Служба за гинекологију и акушерство (са неонатологијом)

А) Стационарни део – Одељење гинекологије – 18 постеља – Одељење акушерства – 23 постеље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *