2022-07-01 17:31:38
Ти си овде: Почетна » Службе » Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику
Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику

Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику


    Радиологија је грана медицине која се превасходно бави откривањем болести и повреда, односно дијагностиком.Радиолошким техникама се настоји визуелизовати људско тело и његови делови како би се открило постојање патолошких промена, које би се онда правовремено лечиле.Почетак примене рентгенских или икс-зрака у медицини означава почетак радиологије. Употреба ових зрака револуционарно је променила приступ лекара пацијнетима као и поимање људског тела уопште. По први пут лекари су могли да „завире“ у унутрашњост тела, без хируршких захвата.

Одељење за радиолошку дијагностику Опште болнице Јагодина постоји већ пола века. Бави се класичном радиологијом, тј. дијагностиком респираторног, дигестивног, уринарног и локомоторног система.Поседује савремени мамограф на којем се ради дијагностика дојке.

Кадровску структуру чине двоје радиолога, два лекара на специјализацији, 14 виших радиолошких техничара и два шалтерска радника.

Ово Одељење у свом саставу има и апарате за ултразвучну дијагностику абдомена,дојке,штитне жлезде,крвних судова,на којима ради високопрофесионалан и одговарајуће едукован кадар:

– два лекара субспецијалиста ултразвучне дијагностике,

– два виша радиолошка техничара и

– две медицинске сестре

Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику годишње прими и обради преко 30 000 здравствених осигураника.

У току је замена старијих рендген апарата,дигитализованим апаратима нове генерације,који ће у значајној мери још више унапредити рад овог одељења.

 

 

Оставите одговор

Ваша мејл адреса неће бити објављена.Захтевана поља су означена *

*

Врати се на врх
Tvoj portal