Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику


    Радиологија је грана медицине која се превасходно бави откривањем болести и повреда, односно дијагностиком.Радиолошким техникама се настоји визуелизовати људско тело и његови делови како би се открило постојање патолошких промена, које би се онда правовремено лечиле.Почетак примене рентгенских или икс-зрака у медицини означава почетак радиологије. Употреба ових зрака револуционарно је променила приступ лекара пацијнетима као и поимање људског тела уопште. По први пут лекари су могли да „завире“ у унутрашњост тела, без хируршких захвата.

Одељење за радиолошку дијагностику Опште болнице Јагодина постоји већ пола века. Бави се класичном радиологијом, тј. дијагностиком респираторног, дигестивног, уринарног и локомоторног система.Поседује савремени мамограф на којем се ради дијагностика дојке.

Кадровску структуру чине двоје радиолога, два лекара на специјализацији, 14 виших радиолошких техничара и два шалтерска радника.

Ово Одељење у свом саставу има и апарате за ултразвучну дијагностику абдомена,дојке,штитне жлезде,крвних судова,на којима ради високопрофесионалан и одговарајуће едукован кадар:

– два лекара субспецијалиста ултразвучне дијагностике,

– два виша радиолошка техничара и

– две медицинске сестре

Одељење за радиолошку и ултразвучну дијагностику годишње прими и обради преко 30 000 здравствених осигураника.

У току је замена старијих рендген апарата,дигитализованим апаратима нове генерације,који ће у значајној мери још више унапредити рад овог одељења.

 

 

Check Also

3. Служба за гинекологију и акушерство (са неонатологијом)

А) Стационарни део – Одељење гинекологије – 18 постеља – Одељење акушерства – 23 постеље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *