2022-08-19 02:27:26
Ти си овде: Почетна » Службе » Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију
Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију

Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију


     Термин РЕХАБИЛИТАЦИЈА настао је од латинске речи “Rehabilitatio” која се у медицинској терминологији односи на оноспособљену инвалидну особу,а преведена на наш језик могла би да значи оспособљавање.

Рехабилитација је успостављање најбољег функционалног стања према преосталим могућностима,побољшање квалитета живота,те подизање пацијента на највишу могућу социјалну степеницу и спречавање настанка хендикепа.

Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију у Јагодини основано је 01.04.1980 године,а од 01.05.2013 године у саставу је Опште болнице у Јагодини.

Патологија којом се ово Одељење бави веомa је широка и обухвата пре свега обољења,повреде и деформитете коштано-зглобног,мишићног и нервног система.

Одељење је опремљено савременим апаратима,хидроблоком и базеном,а због специфичности пружања терапијских,превентивних и дијагностичких услуга,као и структуре пацијената пре свега у домену старосне доби и пола подељена је на 11 терапијских јединица и то:

–        електротерапија,

–        парафинотерапија,

–        кинезитерапија одраслих,

–        хидротерапија у базену

–        хидротерапијски блок

–        терапија радом,

–        магнетотерапија

–        мануелна масажа,

–        сала за лечење деформитета код деце,

–        дечија кинезитерапија и

–        ласер

Кадровску структуру на Одељењу за физикалну медицину и рехабилитацију Опште болнице у Јагодини чине четири лекара физијатра,тринаесторо високих и виших физиотерапеута и девет физиотерапеута са средњом стручном спремом.

Рехабилитациони третман здравственим осигураницима пружа се како  у оквиру амбуланте,тако и у стационарима Опште болнице Јагодина.

 

Оставите одговор

Ваша мејл адреса неће бити објављена.Захтевана поља су означена *

*

Врати се на врх
Tvoj portal