Одељење неурологије

Неурологија је медицинска дисциплина која истражује структуру, функције и болести нервног система.Посебно се бави описом и објашњењем клиничке слике болести проузроковане патолошким процесима и лезијама у одређеним структурама нервног система или поремећајима у његовом функционисању. Неурологија и психијатрија се делом преплићу. Предмет интересовања неуролога су централни нервни систем (мозак и кичмена мождина), као и њима блиске структуре крвних судова, периферних нерава и веза нерава са мускулатуром.

Одељење неурологије Опште болнице у Јагодини као засебна организациона јединица почело је са радом 2006 године.

Ипак почетак рада овог одељења везује се за 1985 годину , када је формиран цереброваскуларни блок који је пружао здравстене услуге психијатријским и неуролошким болесницима.

Данас је Одељење Неурологије посебна организациона јединица која јекадровски, стручно, просторно и усваком другом погледуоспособљено за пружање свих вреста услуга из области неурологије.

Одељење чине три функционалне јединице:
Специјалистичко консултативна амбуланта –
која ради сваког радног дана од 7 до 14 ч и која годишње обави око 9000прегледа.
Стационарни део -који располаже са 19 постеља од којих је 3 постеља интензивне неге ,
1полуинтензивна и 15 стандардних постеља у којима се годишње лечи око 1000 пацијената.
Кабинет за дијагностику – који обухватаЕЕГ ,ЕМНГ и КОЛОР ДОПЛЕР Крвних судова врата.
Кроз кабинете се годишње дијагностикује око 1500 пацијената.
У кабинету за ЕЕГ дијагностику годину дана у назад пружају се услуге и за оне најмлађе пацијенте тј. ради се ЕЕГ дијагностика за децу.
Кадровска структура обухвата :
3 неуропсихијатра,
2 неуролога и
17 медицинских сестара техничара.
Лекари и остало мед.особље здравственим осигураницима 24 часова двевно пружају специјалистичку и стационарну здравствену заштиту на секундарном нивоу која обухвата пријем и збрињаване ургентних стања,специјалистичко-консултативне прегледе, дијагностичку обраду и лечење пацијената.
Дијагностика и терапија неуролошких болести захтева знање,стручност,стрпљење и пажњу,а по свему горе наведеном јасно је да ће здравствени осигураници на Одељењу неурологије Опште болнице у Јагодини пронаћи стручно особље које красе баш ове особине.

 

Check Also

3. Служба за гинекологију и акушерство (са неонатологијом)

А) Стационарни део – Одељење гинекологије – 18 постеља – Одељење акушерства – 23 постеље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *