Одељење интерне медицине


   Интерна медицина је грана и специјлност медицине која се бави превенцијом дијагностиком и нехируршким лечењем бoлeсти одраслих особа, нарочито обољења унутрашних органа.

Доктор интерне медицине који се назива и ,,Интерниста” током основних студија и специјализације обучава се на који начин да превенира, дијагностикује и лечи болeсти од којих обoлeвају одрасле особе.

И ако сам назив интерна медицина упућује на унутрашње органе, интерниста лечи човека као целину, а не самопојединачне органе.

Полазећи од горе наведеног итерна медицина се не без разлога назива „краљицом медицине“.

Своју „краљицу медицине“ има и Општа болница у Јагодини у,а чини је четири одсека:

Одсек крадиологије са интензивном негом,

(дијагноза и лечење срца и крвних судова)

Одсек ендокринологије,

(дијагноза и лечење ендокриног система)

Одсек гастроентерологије

(дијагноза и лечење органа за варење)

Одсек општеинтерне медицине

Кадрoвска структура обухвата 15 лекара,међу којима су докторнаука, примаријус, магистар, субспецијалисти,специјалисти, 43медицинске сестреса вишом и средњом стручном спремом и 1 здравствени сарадник.

Интерно одељење има 72 постеље,од којих 6  у интензивној нези коронарне јединице.

Лекари и остало медицинско особље здравственим осигураницима 24 часова дневно пружају специјалистичко консултативну и стационарну здравствену заштиту на секундарном нивоу,која обухвата:

– пријем и збрињавање ургентних стања,

– субспецијалистичке и специјалистичке  прегледе,

– дијагностичку обраду и

– лечење пацијената.

Медицинско особље је заступљено у интерним и екстерним едукацијама и тако имплементира своју стручност и знање при раду, у циљу што бољег и квалитетнијег збрињавања оболелих.

Одељење интерне медицине у  годиншње оствари око 35000 амбулантних прегледа,стационарно збрињава близу 3000 пацијената,те остварује 20000 болничких дана.

Из свега изнетог јасно се може закључити да је Одељење интерне медицине један од носећих стубова здравствене заштите у Општој болници Јагодина,али и да здравстени осигураници могу да буду спокојни јер је ово одељење кадровски,стручно и у сваком другом погледу оспособљено да им пружи врхунску здравствену заштиту.

Check Also

3. Служба за гинекологију и акушерство (са неонатологијом)

А) Стационарни део – Одељење гинекологије – 18 постеља – Одељење акушерства – 23 постеље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *