Одсек за оториноларингологију


        Оториноларингологија је медицинска наука која се бави проучавањем и лечењем бoлeсти уха, носа и грла. Модерна оториноларингологија бави се и лечењем суседних органа: параназалних синуса, једњака, трахеје и бронха.

ОРЛ служба у Јагодини основана је 07. јануара 1975. године. Оснивач службе био је др Ђорђе Ђорђевић, први оториноларинголог у Здравственом центру Јагодина. Просторије ОРЛ службе налазиле су се у тадашњој старој амбуланти бр. 2, заједно са службама офталмологије и опште медицине. Уз др Ђорђевића, у амбуланти су радиле и медицинске сестре Снежана Стаменов и Зорица Богдановић. Амбуланта је располагала са две просторије и основним инструментаријумом.

1978. године за потребе службе је набављен и први аудиометар. Године 1982. служба је добила нове просторије у новоизграђеној згради Дома здравља где се и данас налази.

До 2000. године у ОРЛ је радио практично само један лекар, др Ђорђе Ђорђевић, а у краћим периодима у току 1999/2000. и др Тихомир Везмар и др Драган Тодоровић

Од 2000. године у службу долазе др Владо Спироски, затим др Весна Филиповић и након њих др Милан Марјановић, чиме се, повећањем броја лекара, стварају услови за целокупнији и свеобухватнији рад ове службе.

Одсек за оториноларингологију Опште болнице у Јагодини покрива својим радом територију самог града Јагодине и околна 52 села, а на рад овог одсека ослањају се и околне општине Рековац и Свилајнац, делимично и Деспотовац. Побољшањем опремљености, приметан је и пораст броја пацијената из места са развијеним ОРЛ службама.

У Одсеку раде три лекара оториноларинголога, од којих су два субспецијалисти фонијатрије и аудиологије, и пет медицинских сестара

Претходних година побољшана је опремљеност, тако да сада одсек располаже са две опремљене специјалистичке ординације, превијалиштем, аудио-вестибуларним кабинетом са савременим аудиометрима, тимпанометром и апаратом за отоакустичне емисије, електронистамографом, кабинетом за алерголошка испитивања, новим инхалаторијумом. Поред тога, обављају се и ултразвучни прегледи меких ткива врата, као и мање хируршке интервенције које не захтевају стационарни боравак пацијена

Број прегледа који се деведесетих година кретао око 6.000, од 2000. године показује повећан обим рада, тако да је 2006. године обављено преко 15.000 прегледа и 20.000 услуга, 2012. године 26.000 прегледа и око 47.000 услуга. Рад службе се обавља у две смене, са сталном приправношћу лекара.

Постоји и стална међусобна сарадња са школом за децу оштећеног слуха „11. мај“, као и Геронтолошким центром у Јагодини

Поред свакодневног рада, запослени у овом одсеку су стално посвећени и унапређењу квалитета рада и сопственог знања. Стална присутност на научним скуповима, успешна сарадња са другим установама и Клиничким центрима, подигла је углед и ван региона. Захваљујући томе, већ неколико година се одржава традиционални скуп оториноларинголога у Јагодини под називом „ОРЛ и пријатељи“, 2006. године је Јагодини додељена организација ОРЛ Секције СЛД, а ове године Симпозијум о крациному ларинкса са учешћем најпознатијих стручњака из свих Клиничких центара у Србији, као и гостима из иностранства. Јединствен је случај у земљи да одсек овог нивоа, организује скупове овог ранга, што је јасан показатељ угледа и места у оториноларинголошким круговима.

На основу показатеља рада, броја прегледа и интервенција, као и степеном сарадње са другим службама,Одсек оториноларингологије превазишао је оквир такозване „мале организационе јединице“ и постао је неизоставни чинилац функционисања Опште болнице у Јагодиним, као и репрезент установе и ван региона.

 

 

 

 

Check Also

3. Служба за гинекологију и акушерство (са неонатологијом)

А) Стационарни део – Одељење гинекологије – 18 постеља – Одељење акушерства – 23 постеље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *